Duurzame ontwikkeling in de bouwsector van Ghana bevorderen

22.11.2024

MC-Bauchemie is betrokken bij het Duits-Ghanese project INFRACOST, dat wordt gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) als onderdeel van het “CLIENT II”-initiatief. In het kort gaat INFRACOST over het aanpassen van de betonnen infrastructuur en de bebouwde omgeving in Ghana aan ecologische uitdagingen en risico's, en ervoor zorgen dat de bijbehorende structuren op een duurzame basis kunnen worden onderhouden.

The R&D team of MC-Bauchemie Ghana with Dr. Wolfram Schmidt (in the middle), coordinator of the INFRACOST project and member of the Federal Institute for Materials Research and Testing (BAM), and with Noble Bediako (2nd from right), Managing Director of MC-Bauchemie Ghana.
The R&D team of MC-Bauchemie Ghana with Dr. Wolfram Schmidt (in the middle), coordinator of the INFRACOST project and member of the Federal Institute for Materials Research and Testing (BAM), and with Noble Bediako (2nd from right), Managing Director of MC-Bauchemie Ghana.

De aanleg van infrastructuur zoals bruggen en wegen is van fundamenteel belang voor de economische ontwikkeling in West-Afrika, net als in de rest van de wereld. Hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid, het kustklimaat langs de belangrijkste transportroutes en regelmatige overstromingen vormen echter een ernstige bedreiging voor deze infrastructuur. Het falen ervan zou ernstige economische gevolgen hebben in Ghana en de buurlanden. INFRACOST evalueert de structurele staat van systeemrelevante infrastructuuractiva en ontwikkelt onderhoudsconcepten die hun functionele integriteit kunnen blijven garanderen. INFRACOST is een gezamenlijk project waarin MC-Bauchemie samenwerkt met verschillende projectpartners. Terwijl het Bundesinstitut für Materialforschung und -prüfung (BAM) samen met de Universiteit van Ghana het gebruik van lokale grondstoffen onderzoekt en evalueert, ontwikkelt en test MC-Bauchemie Ghana toepassingsgerichte besluitvormingshulpmiddelen en innovatieve bouwmaterialen die ook de lokale Ghanese waardeketens ten goede moeten komen bij het onderhoud en herstel van infrastructuuractiva. Bij dit project is ook een reeks andere partners betrokken, zoals lokale universiteiten, handelsverenigingen en overheidsinstanties. Het project loopt nu vier jaar en wordt geleid door Dr. Wolfram Schmidt van de BAM.

Lokale oplossingen voor wereldwijde problemen in de bouwsector

De focus ligt op het ontwikkelen van beton dat geoptimaliseerd is voor een langere levensduur voor nieuwbouwprojecten, samen met structureel versterkende mortels voor reparatie- en renovatiewerkzaamheden. Om de respectieve technologieën duurzamer te maken, ontwikkelt het INFRACOST-projectconsortium ze voornamelijk op basis van lokaal beschikbare grondstoffen, waaronder organische en minerale bijproducten van andere processen. In Ghana spelen landbouwresiduen zoals cassaveschillen en afval van de cacaoproductie in dit opzicht een bijzonder belangrijke rol. Omdat kennis- en technologieoverdracht ook essentiële elementen van dit project zijn, promoot en verzorgt INFRACOST universitaire cursussen, niet alleen voor studenten maar ook voor personeel van industriële bedrijven en overheidsinstanties, evenals praktische training voor gebruikers en planners. Bovendien is er een handboek voor adviseurs en politieke besluitvormers ontwikkeld met belangrijke richtlijnen en aanbevelingen. Om het proces van kennisoverdracht te versterken en te consolideren, zijn de onderzoeksresultaten en technologieën direct toegepast als onderdeel van een proefreparatiecampagne voor de Saglemi brug in samenwerking met de Ghana Highway Authority. Verwacht wordt dat het project een aanzienlijke impuls zal geven aan de verbetering van de infrastructuur in Ghana.

Over CLIENT II

Via het financieringsinitiatief “CLIENT II - Internationale partnerschappen voor duurzame innovatie” ondersteunt het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) vraaggeoriënteerde onderzoekssamenwerking met geselecteerde opkomende en ontwikkelingslanden. De internationale samenwerkingsprojecten ontwikkelen oplossingen op het gebied van klimaat, milieu, hulpbronnen en energie die bijdragen aan het overwinnen van specifieke uitdagingen in de partnerlanden. Door gebruik te maken van innovatieve en duurzame methodologieën bevordert elk CLIENT II-project de implementatie van een selectie van haalbare duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's). Ga voor meer informatie naar de website van CLIENT II - Internationale partnerschappen voor duurzame innovaties. 

 

abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123 abs 123